De Gruchy

Architect

Tom Bull, Axis Mason

Value

£3.2M

Programme

77 weeks

AC Mauger Construction Projects | De Gruchy AC Mauger Construction Projects | De Gruchy AC Mauger Construction Projects | De Gruchy AC Mauger Construction Projects | De Gruchy AC Mauger Construction Projects | De Gruchy AC Mauger Construction Projects | De Gruchy
AC Mauger Construction Projects | De Gruchy

De Gruchy

 

The combined renovation and new build project at De Gruchy fuses Jersey history, in the shape of a 300 year old building, with the latest construction techniques that have been used to create this fantastic new building in St Helier.

Importantly for Jersey, the completion of this project is a great display of confidence from one of the island’s largest retail venues.

The De Gruchy project was split into two main components: a section of new build and the refurbishment of a part of the existing De Gruchy store. Together the two sections will provide a total of 3,254m² of floor space.

New Build:

This section of the works consisted of piled foundations, supporting over 300 tonnes of structural steel and composite metal/concrete decking. The cladding to the main New Street elevation is curtain walling including a large curved section with the remainder being covered by blockwork with a “through colour” render system applied. This section of the work was complicated by the discovery of contaminated ground which required remediation and necessitated a complete re-sequence of the work together with a change in the foundation methodology in order to minimise the effect of the contamination on the programme.

Refurbishment:

Part of the existing De Gruchy Store (The old perfumery and the houseware department on the first floor) were adapted to open the entire area into one shop floor. This required the removal of major structural elements and accordingly complex temporary works were required during the removal of existing and installation of new. This section of “cut and carve” was hugely challenging due to the limited space and the tight constraint imposed by adjacent buildings including the busy De Gruchy Arcade directly adjacent to the work area. Whilst challenging, this section of the project was extremely gratifying to the construction team as it required the bringing together of new structure with old some of which were up to 300 years old and in fact had to accommodate comprehensive investigations by The Museum of London on behalf of Jersey Heritage.